Derem Çınay

1988’de Eskişehir’de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Dramatik Yazarlık okuduktan sonra, kariyerine 2011’de TRT 1 ekranlarında yayınlanan “Leyla ile ile Mecnun” dizisiyle başlayan Derem Çıray, 3 sezon boyunca dizinin yazım ekibinde yer aldı. 2013 yılında yazdığı “Apollo 8844” adlı kısa oyunu Edinburgh Fringe festivali kapsamında Traverse Theatre’da ve İKSV tiyatro festivali kapsamında Dot Tiyatrosu’nda Hannah Price yönetmenliğinde sahnelendi. Aynı yıl yazdığı “Muhteşem Zelda” adlı oyunuyla Bregenz’de düzenlenen Interplay Europe’a davet edildi.


2014 yılında Star’da ekrana gelen “Ben de Özledim” dizisinin yazım ekibinde yer aldı. Royal Court Theatre’ın 2 yıl süren oyun yazarlığı eğitimine seçilerek “Son İnsan” adlı bir oyun yazdı. Oyunun kısa hali 2014 yılında Dot Tiyatrosu’nda sahnelendi. Daha sonra oyun Podacto kapsamında Storytel’de ses tiyatrosu olarak yayınlandı. 2015- 2016 yılları arasında Star Tv’de yayınlanan “Paramparça” dizinde senaryo yazdı. 2015 yılında Avusturya Linz’de düzenlenen Schaxpir Tiyatro Festivali’ne , 2016’da İngiltere Birmingham’da düzenlenen On the Edge Tiyatro Festivali’ne oyun yazarı olarak ülkesini temsilen katıldı. 2018’de ATV’de yayına başlayan “Bir Zamanlar Çukurova” dizisinde bir sezon senaristlik yaptı. Yazdığı “Hortlak Kızın Hikayesi”, “Aktarımlar”, “Artık Hiçbir şey Bizi Birbirimize Yaklaştıramaz”, “Bırak Bu Kurt Kadın Ayaklarını” adlı oyunları 2020 yılında Podacto kapsamında Storytel’de kulak tiyatrosu olarak yayınlandı. 2021 yılında “Belki de Sadece Yanına Olmam Gerekiyordu” ve “Başka Bir Dünyada Görüşürüz” adlı oyunları Tiyatrolar tv’de ses tiyatrosu olarak yayınlandı. Aynı yıl Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun 8 Mart projesinde “Eller Ayaklar ve Kalpler” oyunu dijital olarak sahnelendi.


2021 yılında Blu Tv’de yayınlanan Podacto Stüdyo projesinde 1. Ve 8. Bölümleri yazdı.

Filmografi

Leyla ile Mecnun 2011-2013 / TRT1

Ben de Özledim 2013 / Star TV

Paramparça 2014-2016 / Star TV

Bir Zamanlar Çukurova 2018-2019 / ATV

Podacto Stüdyo 2021 / Blu TV

Tiyatro

Artık Hiçbir Şey Bizi Birbirimize Yaklaştıramaz

Eller Ayaklar ve Kalpler

Başka Bir Dünyada Görüşürüz

Belki de Sadece Yanında Olmam Gerekiyordu

Bırak Bu Kurt Kadın Ayaklarını

Aktarımlar

Son İnsan

Hortlak Kızın Hikayesi

Apollo 8844